Kategória:
Cuki történetek, Cuki történetek

Létrehozva:
2021-03-13 21:27:40

Cikk írója:
Szabo Jánosne


Ébred az erdő

Márciusban ébred az erdő

 

Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget – tartja a régi szólás.  Valóban, március közepén, e névnapok tájékán  (március  18-án, 19-én, 21-én) általában megérkezik a jó idő. Még ha olykor szeszélyes is az időjárás, reggelenként fagyos a talaj, hirtelen hózápor sötétíti el az eget, a tavasz jöttének apró jeleit már a hónap elején megfigyelhetjük. Ébredezik az erdő is.

 

Márciusban az erdő képe hihetetlenül gyorsan változik. A langyosodó levegő és a napsugarak hatására szinte óráról órára duzzadnak a rügyek, a fákban megindul a nedvkeringés. Lassan zöldellni kezd az erdő. A hónap elején az avarban bontogatni kezdik szirmaikat a kora tavaszi virágok. Szinte elborítják a talajt az odvas keltike fehér és lilás virágai, illatozik az apró hunyor, a bokor alatt felüti fejecskéjét a márciusi ibolya. A kora tavaszi virágok sietnek a virágzással, mert amikor lombba borulnak felettük a fák, lent a talajon hozzájuk már nem jut elég fény.

Ébredezik a rovarvilág is. Még alig olvad a hó, az erdei tisztásokon a déli napsütésben már citromlepék és nappali pávaszemek sütkéreznek. Az avarban a száraz leveleken zöld döglegyek nyüzsögnek. A levegőben zengőlégy rezegteti szárnyait. Feléled a hangyaboly is, az apró rovarok márciusban már ezrével futkároznak a fűszálak közt. 

bükkösökben kora tavasszal már dobol a fekete harkály.  A harkály az öreg erdőket kedveli. Fontos munkát végez. Otthont épít saját maga és más madarak számára is. Erős csőrével üreget váj a fa törzsében, s abban fészkelOdúját később más erdőlakók veszik bérbe.  Cinkékcsuszkákseregélyekszalakóták költöznek bele, s a tágas fészekben nevelik fel fiókáikat. Az otthon elkészítse komoly feladat a harkály számára. A kemény bükk törzsébe akár egy hónapig is vájja az üreget. A hím és a tojó együtt dolgozik. Egy odút több évig használnak, aztán kiadják albérletbe, s ők újat építenek maguknak.