Kategória:
Cuki cicák, Cuki cicák

Létrehozva:
2021-06-02 07:45:51

Cikk írója:
Szabo Jánosne


Álomszuszi

A cicák csukott szemmel születnek

„A cicák csukott szemmel születnek. Nagyjából hat napos korukban nyitják ki először, hogy körülnézzenek, de rögtön azután be is csukják újra, ahogyan azt majd teszik életük javarészében.” /Stephen Baker/

Születés

A kölyökmacskákat a megszületésüket követően azonnal rá kell tenni az anyjuk emlőjére. Az anya ezekben az első órákban fontos tápanyagokat ad át a kicsiknek, ami elősegíti a későbbi egészséges fejlődésüket.

Táplálás

 

Miután megszülettek a kölykök, ösztönösen az anyjuk felé másznak, és elkezdenek szopni. Ezzel magukhoz veszik az előtejet, amely az anyatej antitestekben gazdag összetevője, és az immunrendszerük megerősítését szolgálja.

 

Mother cat with baby kittens

 

Egészség

 

Születéskor az újszülött kölykök kettős kockázatnak vannak kitéve: a méhlepény leválása miatt oxigénhiányban szenvedhetnek változó ideig, valamint azonnal megfertőződhetnek a környezetükben lévő baktériumokkal vagy vírusokkal, amikor elhagyják a méhet.

A tenyésztőnek nagyon kell ügyelnie a higiéniára, biztosítania kell, hogy az elletőláda megfelelően elő legyen készítve, és fontos, hogy felügyelje a kölykök születését, hogy az újszülöttek egészsége minél kisebb kockázatnak legyen kitéve.

Viselkedés

 

Habár születésükkor a kölykök még nem tudják használni sem a fülüket, sem a szemüket, már ebben a korai életszakaszban is számos reflexviselkedést láthatunk náluk. Tájékozódni tudnak a környezetükben a szagok és tapintás által. Az anyjukhoz közel húzódva tartják melegen magukat, és szopással jutnak táplálékhoz.

 

Newborn kittens lying down together

Fejlődés

 

A kölyökmacskák születési súlya az anyamacska testsúlyának 2-3 százalékával egyenlő. Az első napokban a súlyuk körülbelül a születési súly 10 százalékával növekszik naponta. A kandúrok általában nehezebbek és gyorsabban növekednek.

A kölyökmacskák születésükkor vakok és süketek. Az anyjuknál keresnek menedéket és táplálékot.