A babák alvásigénye


Kategória:
Cuki gyerek, Cuki babáink

Létrehozva:
2021-08-22 15:44:23

Cikk írója:
Szabo Jánosne


A babák alvásigénye

A kisbabák alvásigénye, alvásritmusa természetesen az egyedi jellegzetességektől is függ, mindannyian ismerünk olyan kicsiket, akik már kéthetes korukban átalusszák az éjszakát.

Akár újdonsült szülőkről, akár már gyakorlottabbakról van szó, mindenki számára fontos kérdés, hogy mennyit is alszik egy kisbaba, átalussza-e az éjszakát.

A babák alvásigénye

Azonban a kicsik alvásigénye nemcsak jóval több, mint a felnőtteké, de az alvási ritmusuk is jelentősen eltér.
A szakemberek szerint az általános "szabály", hogy minél idősebb valaki, annál kevesebb alvásra van szüksége, így az életünk első évében jóval többet alszunk, mint felnőttként, ráadásul nemcsak az alvásigényünk nagyobb, de az alvásunk ritmusa is. A kisbabák alvására a szakaszosság a jellemző, többször ébrednek fel (attól függetlenül, hogy nappal van-e vagy éjszaka), és az is igaz, hogy ritkán alszanak többet egyben 1-3 óránál. Ezt nagymértékben meghatározza például, hogy milyen gyorsan éheznek meg.
A kisbabák alvásigénye, alvásritmusa természetesen az egyedi jellegzetességektől is függ, mindannyian ismerünk olyan kicsiket, akik már kéthetes korukban átalusszák az éjszakát, és olyan gyerekeket is, akik még két-három évesen is többször kelnek éjszakánként. Azonban az is igaz, hogy a kisbabák alvási ritmusa igen erősen függ attól, hogy éppen hol tartanak a fejlődésben, és egy-egy úgynevezett fejlődési ugrás akár az alvásigény megváltozásával is együtt járhat. Gyakran számolnak be a szülők arról, hogy a hat hét hónapos kisbabaelromlik", és sokkal többet ébred, mint korábban, de az is könnyen előfordulhat, hogy éppen ebben az időszakban kezd el nyugodtabban aludni a kicsi.
A kisbabák legtöbbje az alvásigényét nemcsak éjszakai, hanem napközbeni alvásokkal is igyekszik kielégíteni. A napközbeni alvások az első életévben egyre rövidülhetnek és a számuk is csökkenhet, és a gyermekek legtöbbjének általában 22-28 hónapos korára alakul ki egy jól "bejáratott alvási rendje", melyben egy hosszabb délutáni szunyókálás és az éjszakai alvás foglaltatik benne.
Lássuk, hogyan alakulhat az alvásigény az első életévben! Az újszülöttek akár 16-18 órát is aludhatnak egy nap, a nappal nagy részét is szunyókálással töltik, és általában csak enni kelnek fel. Az első hónapra ez már két órával csökkenhet, és nagyjából a hatodik hónapig a napi alvásigény 14-16 órára csökkenhet.