Az elveszett tyúk története + VIDEÓ

Az elveszett tyúk története + VIDEÓ


Az elveszett tyúk története

Háziállataink bármikor tudnak nekünk meglepetést okozni! Így történt ez most is!

2023-as év nyarát írjuk. Tombol a kánikula, ember, állat keresi a hűvös helyeket, ahol ha nem is lel teljes felüdülésre, de talán túl tudja élni ezt a rekkenő hőséget.

Olyan helyen élünk, ahol lehetőségem van különböző háziállatok tartására, zárt helyen van az állandó helyük, ahová éjjelre betérnek aludni, nappal viszont mehetnek a szabadba és a kiserdőbe.

Három hete azt vettem észre, hogy eltűnt az egyik tyúkom. Vajon hová lehetett? Ember nem vihette el, mert környékünkön ilyen nem fordul elő. Állat nem vihette el, mert mostanában nincs a közelben vadállat vagy olyan kutya amelyik ellopná a háziállatokat. (Pár évvel ezelőtt volt sakál, de a mezőőr jóvoltából már szerencsére az nincs itt.)

Hosszú napokig kutatgattam a portán, hogy hol lehet?  Az egyik nap tyúk kotyogásra lettem figyelmes. Rögtön kimentem és láttam, hogy az eltűnt tyúkom az. Követni kezdtem és ő elvezetett a búvó helyére. Nagyon megdöbbentem, mert az előző napokban, legalább háromszor jártam ezen a helyen és ott mentem el mellette talán 30-50 centiméterre. Itt volt egy kezdetleges fészek, amelyben volt 19 tojás. A földön. Magának a tyúknak egy kellemes hely volt, mert nagyon hűvös volt, de a tojásoknak, amelyekből kiscsibéket várt, nem! 

Készítettem egy ládába rendes fészket, betettem az egyik üres ólba, behoztam a tojásokat és a tyúkot a fészekbe, amelyet tyúkanyó boldogan elfogadott. Amikor megéhezett kijött a fészekből, evett és ivott, majd visszament a fészekbe és továbbra is melengette a tojásokat. Eltelt talán 14-16 nap. Halk csipogást lehetett hallani  a fészekből és a tyúkanyó is egyre boldogabbnak és várakozóbbnak tűnt. Egy reggelre aztán már öt csibe szárítkozott a fészekben. Előbújtak a tojásokból.  Alig két nap alatt összesen 14 csibe látott napvilágot. 14 szempár leskelődött ki a boldog tyúanyó tollruhája alól. Tyúkanyó olyan boldog volt, hogy még csak enni és inni sem akart kimenni a fészkéből. Ezért felemeltem, naponta 2x is és kivittem az udvarra, hogy elintézzen minden dolgát. Öt perc múlva már kérte, hogy tegyem vissza a fészkére ismét. Csibék kikelése után másnap már tettem a fészek egyik sarkába egy pici edényben vizet, a másik sarkába pedig takarmány keveréket. Nagyon keveset ugyan, de tyúkanyó kotyogására csipegetni kezdték az apróra darált finomságokat, majd mártogatták csőrüket a vízbe is. Tehát még a fészekben megtanultak enni és inni.

Lenti videóban láthatod, milyen jóízűen eszegetnek a kiscsibék:


Mára már egy hetesek és kint vannak a szabadban, illetve egy 2,5X2 méteres zárt dróthálós ketrecben, akonnan a csibék bármikor ki tudnak jönni, felfedező körútra, de tyúkanyó még nem jöhet ki. Miért is? A csibék még gyengék, nem tudnak még vándorolni tyúkanyóval, mert gyorsan elfáradnak, ezenkívül ne menjenek még ki a nagy jószágokhoz, mert esetleg bántanák őket. Cicáim azok szeretik őket. Sűrűn meglátogatják és hosszan nézegetik őket.

Ma már minden kiscsibe szépen eszik és iszik, ha aludni szeretnének bebújnak tyúkanyó alá és szundikálnak, megpihennek egy kicsit és éjjel is kint alszanak a ketrecben. Vidámak és boldogok.

Írta: Irina

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »