Csincsilla II.rész.

Csincsilla II.rész.


Csincsilla II.rész.

Nagyon tiszta állat. Gyakorlatilag nincs szaga. Nagyon vastag a bundája, ezért nem él meg benne a bolha, atka, vagy más élősködő. Érdekességként jegyzem itt meg, hogy minden szőrtüszőből legalább 40 szőrszál áll ki, ezért olyan nagyon tömör a bundácskája.

Azok az emberek, akik allergiások más állatok szőrére, a csincsilla általában nem okoz náluk ilyen jellegű panaszokat.

Mivel szeretik a társaságot, és amikor már teljesen hozzánk, vagy a családhoz szoktak, akkor problémát szokott okozni, ha hosszabb időre magukra kell hagynunk őket. Éppen ezért ajánlatos egy hosszabb távollét, üdülés alkalmából elhelyezni egy olyan ismerősnél, aki szereti az ilyen kis állatkákat, és ért is hozzá, hogy biztosítani tudja azokat a feltételeket, amik az otthonunkban is megvoltak. Mostanság már vannak olyan lehetőségek is, hogy állatpanziókba adjuk az üdülés idejére kedvenceinket. Zárójelben itt egy kis megjegyzés; Mindig várják vissza az igazi gazdit, szóval ne felejtsük ott őket örökre!

Ezen gondolatok után, már jöhet a vásárlás. Beszerezni őket a hobbi-csincsillatartóktól, tenyésztőktől ajánlott. Persze lehet díszállat-kereskedésekben is megvenni őket, de inkább az előző lehetőséget javaslom. Olyan állatot vegyünk, ami már el lett választva az anyjától, és képes önállóan táplálkozni. A 8-10 hetes korú állatot már nyugodtan megvehetjük. Az ennél fiatalabbat inkább még ne vigyük haza, bármennyire is cukinak tűnik, és próbálnak rábeszélni a megvásárlásukra.

Ez az állatka még nagyon kicsi.

Ez az állatka már megfelelő korban van ahhoz, hogy megvegyük.

Fontos hogy egészséges legyen a kinézete. Ne gubbasszon, ne legyen borzolt a szőre, ne mutasson semmilyen betegség tüneteket.

Amikor hazavittük kedvenceinket, tegyük be az előre elkészített helyre, ahová már betettük az eleséget és vizet is. Az első napokban hagyni kell őket, hogy megszokják a környezetet, a zajokat, és bennünket. Fokozatosan szoktassuk magunkhoz az állatkáinkat.

A cikkben még később írni fogok a szelídítésükről részletesebben.

Tartásuk, gondozásuk, etetésük:

Elhelyezésénél vegyük figyelembe hogy nagy élettér szükséges a tartásukhoz. Ketrecük mérete kettő állat számára 100 cm hosszú, 50 cm széles, és 150 cm magasságú legyen legalább. Mivel a csincsillák imádnak mászni és a magasban ülni, ajánlatos a többemeletes ketrec vásárlása. Akár egy régi szekrényt is átalakíthatunk nekik, lakóhelynek. Otthonunkban, ha van lehetőség, akkor egy nagyobb részt is leválaszthatunk rácsokkal, melyet nagyobb fagallyakkal, búvóhelyekkel, kövekkel tehetünk otthonosabbá csincsilláink számára.

 
 
 
 
 

Alomnak megfelel a jó minőségű, nem poros faforgács. Vásárláskor mondjuk az eladónak, hogy csincsillának visszük a forgácsot, mert akkor olyat ad, ami a számukra megfelelő.

Fontos ennél a kisrágcsálónál is megemlíteni a homokfürdőt. Naponta biztosítani kell nekik, hogy tudjanak homokfürdőzni. Ez nemcsak a bundájuk tisztítására szolgál, hanem a stressz oldást is szolgálja. A csincsillahomokot legalább hetente cserélni kell.

 
 

Fürdetőnek használhatunk egy nagyobb üvegtálat, macska alomtálat, a boltban vásárolt fürdetőt, vagy egy nagy befőttes üveget is.

Tipp: Homokfürdőzést akkor is lehet alkalmazni, amikor a csiniket kiengedjük a lakásba játszani. Ha beletesszük a homokfürdős tálat egy nagyobb karton dobozba, akkor nem tudják szanaszét szórni a homokot a szőnyegen, vagy parkettán.

 
 
 
 
 
 
 
 

Vízben sosem szabad fürdetni!!! Bundája nagyon lassan szárad, és megfázik.

Szükséges hogy elegendő búvóhely is legyen a helyükön.

Faházikó, alagút, magasban elhelyezett függőágy, vastagabb kötelek, mind-mind jó szórakozást nyújtanak számukra.

Ajánlott betenni a ketrecükbe faágakat, melyeket előszeretettel fognak használni mászkáláshoz és rágcsáláshoz, fogaik koptatására.

 

 
 
 
 
 
 

Futókerék zárt felületű legyen és 45 cm átmérőjű.

Ennél kisebbnél sérül a gerincük a rossz testtartás miatt.

A ketrecük tartozéka legyen még a szénarács, az önitató, és egy kis kerámia tálka is a tápnak.

 

Fontos tudnivalók a ketrec elhelyezésénél:

– A lakásban olyan helyet válasszunk, ami huzatmentes.

– A hőmérséklet ne legyen több 25 foknál. Nem bírja az ennél nagyobb meleget. Könnyen hőgutát kap és elpusztul. Ezt főként nyáron kell figyelni, és helyiséget hűteni kell. Persze ne érje azért a közvetlen légkondicionáló sem.

– Félnek a kutyától és macskától, ezeket az állatokat lehetőleg tartsuk távol tőlük.

– Érzékenyek a hangos zajokra, mivel nagyon jó a hallásuk.

Folytatás: Csincsilla III. résszel!

Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »