Hörcsög a lakásban

Hörcsög a lakásban


Zöldségek és gyümölcsök, melyek kishörcsögünk kedvenceivé válnak

 

 
Zöldségek és gyümölcsök, melyek kishörcsögünk kedvenceivé válnak

Ha már fontolgatjuk a hörcsög-gazdivá válást, akkor bizonyára az a kérdés is felmerült bennünk, hogy pontosan mit is esznek ezek a kis rágcsálók. A kereskedések polcain valószínűleg láttunk már többféle hörcsögeleséget is, amelyek főként különböző magokból álltak. Ám, ezek mellé rendszeresen kínálnunk kell ízletes zöldségeket és gyümölcsöket is kis kedvencünk számára, de nem mindegy, hogy milyeneket.

Sárgarépa

Sárgarépát nyugodtan adhatunk kisemlősünknek, csak a mértékletességre ajánlott ügyelnünk. Mivel tartalmaz cukrot, ezért a cukorbetegségre hajlamos törpehörcsögök számára nem annyira ideális snack. De a fő probléma nem magával a sárgarépával van, hanem azzal, hogy a gazdik általában túl sokat adnak belőle rágcsálóiknak, és a túlzott mennyiség vezet elhízáshoz vagy cukorbetegséghez.

Zöldségek, amik szintén bátran kínálhatóak hörink számára, és akár a kedvencévé is válhat valamelyik: brokkoli, karfiol, kelkáposzta, uborka, zeller, bordáskel, édesburgonya.

Szőlő

A növényevő háziállatok számára a szőlő (mag nélkül) is egy biztonságosan adható csemege. A macskákkal, a kutyákkal és a görényekkel ellentétben a szőlőfogyasztás hörcsögöknél nem okoz vesekárosodást. Azért mielőtt rendszeresen bevezetnénk szőrgombócunk étrendjébe, érdemes egyeztetni az állatorvossal a napi adagot illetően. Természetesen figyelembe kell vennünk a méretet, a kisebb hörcsögöknek kevesebb, a nagyobb rágcsálóknak, több szőlőt is adhatunk. A napi eleség 100%-a azonban semmiképp sem lehet szőlő, hiszen jelentős a cukortartalma, és az emésztőrendszer felborulását, székletelváltozást, és akár hasmenést is okozhat. A mazsola szintén tiltott a nagyobb testű háziállatok számára, de a hörcsögökre nem hat mérgezően. Ettől függetlenül a legjobb, ha kikérjük róla az állatorvos véleményét.

A gyümölcsök esetében különösen figyelnünk kell az adagra, hiszen jóval több bennük a cukor, mint a zöldségekben, de pár falat nem fog megártani, ha ezek közül választunk, és hörcsögünk is örömmel majszolja majd el őket: alma, cseresznye, eper, málna, őszibarack, mangó, sárgadinnye.

Bármilyen zöldségről vagy gyümölcsről legyen szó, mindig alaposan tisztítsuk meg, mielőtt betennénk kisemlősünk etetőjébe. A különböző vegyszerek erős méregként hathatnak aprócska kedvencünkre.

Nagyon fontos, hogy azon ennivalók listáját is megjegyezzük, amelyek tiltottak a hörik számára: almamag- és héj, szőlőmag, csonthéjas gyümölcsök magja, mandula, földimogyoró, fokhagyma, hagyma, padlizsán, csokoládé (vagy bármi, amiben hozzáadott cukor van), kenyér, alkohol.

Bár a diófélék, mint a földimogyoró és a mandula, közvetlenül nem hatnak méregként hörcsögünk szervezetére, de nagyon magas a zsír- és a kalóriatartalmuk, amely által egyből meghaladná az aznapi ennivaló a napi energiaigényt, így hamar elhízás következne be.

 Forrás: fressnapf.hu
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »