Törpesün


 Így gondoskodj a törpesünről hideg időben
 

Itt a hűvös idő, ilyenkor fokozottan kell figyelni a törpesünökre. Lássuk, mire kell ügyelnünk, és hogyan biztosíthatjuk, hogy a törpesüni jól érezze magát

A hazánkban kedvencként tartott törpesün, vagyis az Afrikai Fehérhasú Törpesün (Atelerix albiventris), mint a neve is mutatja, afrikai eredetű állat. Ezzel is magyarázható, hogy állandó, kellemes melegre, legalább szobahőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát, és egészséges maradjon. Minden ember más hőmérsékleten érzi jól magát, van, aki 19 fokban, van aki 26-ban, a törpesüniknek viszont kb. 22-25 Celsius fokos állandó hőmérsékletre van szükségük. És ez a hőmérséklet a ketrec/ terrárium belsejében értendő! Ha nappalra levesszük a fűtést, mert nem vagyunk otthon, a süni melegítéséről külön kell gondoskodnunk. Lássuk, mik a teendők!

torpesunk04
 
Ellenőrzés

Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a sünit rendszeresen ellenőrizzük! Mivel afrikai eredetű állat, téli álmot nem alszik. A mi klímánkon azonban, ha hidegre fordul az idő, vagy hirtelen egyik napról a másikra jelentősen csökken a kinti hőmérséklet, előfordulhat, hogy a törpesüni „bealszik”, vagyis hibernálódni kezd, ami végzetes is lehet. Ha a süni érintésre nem reagál, nem rándul össze, nem puffog, a hasa és a lábai pedig jéghidegek, akkor mindenképpen fel kell őt melegítenünk! Rátehetjük egy dobozban a radiátorra, ölünkbe vehetjük egy takaróba bugyolálva, tehetjük infralámpa, hősugárzó közelébe, óvatosan hajszárítózhatjuk, a lényeg, hogy felmelegedjen. Ilyenkor eleinte nagyon bágyadt és reszketegen jár, de ez hamar elmúlik.

A hőmérséklet mérése a ketrecben

Tegyünk hőmérőt a süni ketrecébe/terráriumába és ott mérjük meg a hőmérsékletet! Nem elég a szobai termosztátra vagy hőmérőre hagyatkozni, hiszen az egyes helyiségekben, illetve a helyiségek egyes részeiben a hőmérséklet eltérhet. Például az ablakhoz közelebb, vagy a hideg padlóra állított ketrecben jóval hidegebb lehet! Hasonló a helyzet a teljesen zárt terráriumban, hiszen a fa/üveg/plexi szigetel.

Melegítés

Ha úgy látjuk, hogy a süni számára nem elég meleg a hőmérséklet (min. 22 fok), igyekezzünk számára melegebb környezetet biztosítani! Ha a törpesüni fázik, ezt abból is észrevehetjük, hogy sokkal passzívabb lesz, kevesebbet jön elő, esetleg kevesebbet eszik.

Egyes esetekben az is elég, ha a ketrecét közelebb húzzuk a radiátorhoz, vagy olyan helyre tesszük, ahol padlófűtés van alatta, esetleg terítünk egy plédet a ketrec alá, vagy rá. Nagyon jó szolgálatot tesz ilyenkor egy puha, meleg bújózsák, ebbe a sünik imádnak bevackolódni, jó melegen tartja őket. Megpróbálkozhatunk egy régi sapkával is, de arra nagyon rátapad a forgács.

Fűtés

Ha a helyiség fűtése nem elegendő a süni helyének melegen tartására, elkelhet a közvetlen fűtés is. Erre jól bevált módszer az infralámpa. (Pl. Trixie Infrared 35 W). Fontos, hogy kerámiafoglalatba tegyük, és a törpesüni ne érhessen se a lámpához, se a vezetékhez. A hőmérsékletet hőmérő és időkapcsoló használatával ideálisan tudjuk szabályozni. Az infralámpa piros fényt bocsát ki, ez a sünik életritmusát nem zavarja.

torpesun02
 

Egy másik lehetőség a hőt és nagyon kevés kék fényt kibocsátó lámpa (pl. Exo Terra Night Heat Glo). Használata megegyezik a fent leírtakkal, viszont ennek a holdfényt utánzó halvány kék fénye van. Melegít, az állatokat nem zavarja, nekünk viszont lehetővé teszi, hogy megfigyelhessük őket.

torpesun03
 
Tetszett a cikk?

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

CukiságVilága cikkajánló

További cikkek »